Kaster nesten bare eggeskall, kaffegrut og poteter

Kaster nesten bare eggeskall, kaffegrut og poteter

Heidi Hansen, kjøkkensjef på Ensjøtunet Omsorg+ i Oslo, har et stort engasjement for gode matradisjoner og ikke minst det å lage velsmakende mat med gode råvarer fra bunnen av. Matglede fikk hun med seg i oppveksten og visste allerede som 6-åring at hun skulle bli kokk.

Hun har jobbet på Ensjøtunet i seks år, har vært opptatt av 
å kutte ned på matavfallet i flere år og var kjempeglad da hun så at serveringsbransjen og ASKO arrangerte kurs i matsvinn. I etterkant ble hun kontaktet av Knif Innkjøp og spurt om hun ville delta i en prosjektgruppe, sammen med Drottningsborg videregående skole og Hedmarktoppen Folkehøyskole.
 
– Jeg syns det er utrolig morsomt å få være med i dette prosjektet, nettopp fordi det kastes så mye mat. I FN sitt 
bærekraftmål 12.3 handler det om å halvere matsvinnet pr innbygger på verdensbasis innen 2030. Det å være engasjert og bidra til at vi kan få en mer bærekraftig fremtid innenfor matområdet er viktig.

Å gjøre en forskjell

På Ensjøtunet, som eies av Frelsesarmeen, har brukerne blitt informert om KuttMatsvinn2020. Ved kildesorteringen står det en plakat, som oppfordrer alle til å «gjøre en forskjell». Heidi forteller at de som bruker senteret har et engasjement. Mange er etterkrigsbarn eller har vokst opp under krigen. På informasjonsskjermen ved vestibylen vises det blant annet, hvor mange kilo matavfall som kastes hver uke. Denne informasjonen er viktig å få med seg, siden opplysningene er et av svarene på månedens quiz.  

Det registreres hver dag hva som kastes og ikke minst veies. Dette blir loggført og tallene blir sendt til Knif Innkjøp, som videresender opplysningene.

– Noe matsvinn blir det jo og det meste er eggeskall, kaffegrut og poteter. Her går det mye kaffe, så hver dag får vi 3,5 kg med kaffegrut. Kanskje det finnes noen som kan ta i mot kaffegruten og bruke dette til noe fornuftig? For å redusere enda mer deler vi nå de store potetene i to, slik at færre poteter blir kastet. Vi tilbyr også å vakuumere middagsrestene, slik at brukerne kan få med seg dette hjem. Lager vi en fruktsalat med appelsin, så passer vi på å lage en appelsin-
kake også. Skallet rasper vi, før det kastes. Det er disse små tingene du kommer på underveis og som gjør det så moro, sier hun smilende.

– Hver dag tar jeg med meg avkapp og skrell fra grønnsakene, siden vi har to marsvin hjemme – og alt blir spist opp. På Kampen er det en besøksgård, hvor vi kanskje etter hvert kan få til et samarbeid om levering av matavfallet.

Middag med norsk tradisjonsmat

Stedet har 62 omsorgsboliger og et aktivitetssenter med en kafé. Mange kommer fra Kampen, Ensjø og Vålerengen. Kaféen selger lunsj, smørbrød, vafler, kaker og dagens høydepunkt – middagen. På kjøkkenet er det to ansatte, Heidi og Ramir. De vet aldri hvor mange middagstallerk-ener som kjøpes akkurat den dagen. Noen ganger kan det være nærmere 100 personer. Så her må det planlegges godt.

– Vi satser på husmannskost og norsk tradisjonsmat, siden det er viktig å ta vare på de gode mattradisjonene. Her har vi flesk og duppe, kjøttkaker, kveite, og veldig mye av de dyre middagene – til en billig penge, fordi vi lager det meste fra bunnen av. Ett par oppskrifter er over 100 år gamle og fra min oldemor!

To ansatte og høyt tempo    

– Vi lager hver dag et visst antall porsjoner ut fra hvilken middag som skal serveres. Jeg har en god pekepinn på hvor mange som kommer, siden alt registreres. Vi er i forkant hele tiden og planlegger med et godt system. Kommer det bare halvparten av det vi tror, fryses maten ned og vi bruker det en annen gang.

– Vi kan ikke sluntre unna på noe som helst og må være ajour hele tiden. Det er hardt og travelt, men veldig gøy! På kjøkkenet hører vi på musikk og tar oss en dans! Du må finne på litt sprell innimellom, forteller Heidi.

Trives godt med den eldre generasjonen

 – Jeg var ganske ung da jeg søkte på stillingen her, men ble vist tillit og fikk jobben. Og trives med det å få tilbakemeldinger fra eldre husmødre. En til to ganger i året lager vi hjemmelagde raspe-baller. Vi på kjøkkenet får god hjelp fra de andre på huset, siden jeg ikke er vokst opp med denne smaken. Det må jo være riktig smak og konsistens, så dette er et skikkelig teamarbeid, sier hun entusiastisk.

– Etter jul skal vi ha et prøveprosjekt, der vi en gang i uka servere middag senere på dagen. Mange er jo ikke vant med å spise middag tidlig, så vi må tenke nytt.  Selvfølgelig er det behagelig å ha en fast arbeidstid mellom 08.00-15.00, men det viktigste er jo at kundene er fornøyd og at man gjør det som er godt – spesielt for den eldre generasjonen.

KuttMatsvinn2020

Trykk her for å lese mer om prosjektet "KuttMatsvinn2020" og hvordan du kan få økonomisk gevinst med mindre matsvinn.
Ønsker du mer informasjon, ta gjerne kontakt med prosjektansvarlig Unni Beate Andreassen.


Kontakt Knif Innkjøp

Unni Beate Andreassen
404 05 981