Kirkelys i 100 prosent stearin gir renere kirkerom

Kirkelys i 100 prosent stearin gir renere kirkerom

Kjersti Marie Ellewsen, rådgiver i konserveringsseksjonen hos Riksantikvaren holder ofte kurs, gjerne på Kirketjenerskolen, om riktig bruk av levende lys i kirkerommet. I Norge har vi lange tradisjoner med levende lys i kirkerommet, både som et stemningsskapende element og en lyskilde. Dessverre har bruken av levende lys forårsaket flere kirkebranner, og må brukes med fornuft og omtanke – og aldri uten tilsyn, påpeker hun.

Unike kulturverdier

Flere kirker har store kulturverdier. Det gjelder både interiøret og kirkebygget. Ellewsen er opptatt av at bruken av levende lys ikke må føre til soting, stearinsøl, skader på overflater og brannskader. Derfor bør alle lysestakene plasseres i god avstand fra alt brennbart materiale.

– Mange altertavler har fått svimerker og bobler i malingen på grunn av at alterlys har blitt plassert for nært. Lysestakene må settes slik at de står støtt og ikke velter. Alterduken kan beskyttes med en hvit duk som er noe mindre enn alterbordet og som legges oppå alterduken, eller aller helst – en ikke brennbar glassplate, forteller Ellewsen.

Oppheng for lysestaker på vegg, eller i himling for lysekroner må være så solid at staken eller kronen ikke kan falle ned. Pass imidlertid på at lysekroner og staker i messing ikke skades ved nedsetting av lysene. Støpte messinggjenstander tåler ofte ikke mye press. De kan se solide ut, men de kan gå tvers av ved hardt press.

– Ta gjerne en vurdering om underlaget tåler stearinsøl, eller om dette kan fjernes uten at underlaget skades. På umalt tre eller andre porøse flater trekker stearinen inn og lager flekker som ikke lar seg fjerne fullstendig, sier Ellewsen.

Svanemerkede telys

Telys brukes ofte ved spesielle anledninger. De fleste er i en aluminiumskopp og er lys av parafin eller stearin. Det er nå mulig å få kjøpt svanemerkede telys av stearin og da i en gjenbrukbar glasskopp, slik at det bare er å sette inn et nytt telys i koppen. I følge miljømerket Svanen vil vi spare 187 tonn aluminium hvert år ved å kjøpe slike refill-lys.
    
Ellewsen påpeker at brennende telys fort blir meget varme på undersiden og at de ikke bør plasseres direkte på et underlag som er ubehandlet, malt eller lakkert treverk.

– Når telysene skal slukkes bør de ikke røres før stearinen har stivnet, slik at du unngår stearinsøl. Husk også at telys må plasseres i god avstand fra brennbart materiale, sier hun.

Lys av 100 prosent stearin

Ellewsen forteller at lys av god kvalitet inneholder mye stearin og lite parafinvoks. Parafin er et oljeprodukt som frigir CO2 til atmosfæren, mens lys av stearin er laget av planteolje og slipper ikke ut ekstra CO2 ved brenning. Lys av stearin brenner med større flamme, gir mindre og renere avgasser, lukter bedre og ikke minst soter minimalt. Kvalitetslys av 100 prosent stearin er dyrere i innkjøp enn parafin, men du får et renere kirkerom, forteller Ellewsen.

– I lys av høy kvalitet er veken utformet og dimensjonert i forhold til lysets dimensjon og brennmateriale, slik at veken har en korrekt oppsugingsevne. En riktig veke skal forbrenne og danne minimalt med avfall. Om nødvendig fjernes eventuelle vekerester og veken kuttes før lyset tennes på. Dette hindrer stearinsøl.

Bruk lyseslukker

Stearinsøl skjer fort og er lett å unngå med bruk av en lyseslukker, poengtere Ellewsen. – Et godt tips hvis du ikke har en lyseslukker i nærheten er å holde hånden bak flammen for å unngå dråper av stearin på for eksempel en alterbibel, metall-overflater, alterduk og alterbilde. Overflateskader i nedre del av altertavler skjer dessverre ofte. Slike skader må fjernes av en konservator og koster mye, sier hun. Og en liten påminnelse – husk at levende lys som plasseres på et trekkfullt sted vil brenne ujevnt, blafre og ha lett for å dryppe.
    
Ellewsen påpeker at stearinlys kan bestilles etter mål som er tilpasset de lysestakene kirken disponerer. – Og en god regel er å handle hos de leverandørene som er tilgjengelige for tilbakemeldinger og reklamasjoner, forteller hun avslutningsvis.

Kirkelys får du hos Staples

Vår samarbeidspartner Staples tilbyr kirkelys som er svanemerket, fri for palmeolje og i 100 prosent ren stearin. De selger alterlys i ulike størrelser, globelys og dåpslys med eller uten symbol.


Bildetekst. Kjersti Marie Ellewsen, rådgiver i konserveringsseksjonen hos Riksantikvaren tennner et lys i lysgloben, Oslo Domkirke. Hun oppfordrer menighetene til å beskytte kirkegulvet ved lysgloben mot stearinsøl og også ha en person som er brannansvarlig, når kirken er åpen utenom gudstjenestetid.

Kontakt Knif Innkjøp

Åshild Eklund
404 08 991

Kontakt Staples Branding Solution

Kundesenteret
02272