Der butikken er det  viktige samlingsstedet
Fra venstre: Aktivitør Petra Hansson, driftsleder Marianne Gjestad og butikkansatt og renholder Mathivathany Nakkeeran er klare for nye kunder i kolonialbutikken. Foto: Knif Innkjøp

Der butikken er det viktige samlingsstedet

Her vil de at «den gode dagen» skal leves. Det handler om å møtes, og det handler om den gode samtalen – og det handler om å handle.

Publisert: 15.12.2022 - Oppdatert: 26.10.2023

Derfor ønskes beboerne velkommen til «Smestad Kolonial»

Også vi er invitert inn i «Smestad Kolonial» på Smestadhjemmet. Og vi merker det med en gang vi kommer inn: her er det hyggelig å være. Langs den ene veggen står en gammel disk og et kasseapparat, hentet fra en kolonialbutikk som ikke finnes lenger. Atmosfæren vekker minner hos den som har levd en stund. Mye av interiøret, møbler, blader som ligger framme, serviset på bordet, annonse-plakatene på veggene, gamle syltetøyspann og melkeflasker i hyllene har de ansatte kjøpt på Finn, Fretex og diverse loppemarked.

Hvor kom ideen fra? – Vi hadde hatt det i tankene en god stund, og da vi fikk vite at Økern Sykehjem hadde en slik kolonial, var vi der og tittet. Vi så hvordan vi kunne gjøre det her på Smestadhjemmet, og satte i gang, sier driftsleder Marianne Gjestad, og understreker at mange har hjulpet til for å gjøre dette mulig.

Marianne forteller også at hun følger med på Finn, og før jul er det tid for å kjøpe glitter og flagg til juletreet, som står i et hjørne av butikken.

Samlingsplass for hele huset

Hvordan opplever beboerne tilbudet? – Jeg tror alle synes det er hyggelig å ha et koselig treffsted her på sykehjemmet – et sted hvor de treffer beboere fra andre avdelinger, drikker kaffe og har sosialt samvær og gode samtaler i disse omgivelsene.

Tilbudet er også blitt populært blant de pårørende. – Her kan de sette seg ned og mimre sammen, forteller aktivitør Petra Hansson.

Hun er en av dem som jobber i butikken, og som aktivitør vet hun det er viktig for mange beboere å komme seg litt bort fra avdelingen. – Ja, butikken er blitt en veldig fin samlingsplass for hele huset, legger Marianne til.

«Hva skal det være i dag da, frue?»

Driftslederen forteller også at kolonialen er en blitt en fin måte å samordne matleveringen på. – Den ansatte skriver bestillingslister sammen med en beboer, og tar med handletralla ned hit og henter maten i kolonialen. Beboerne kan også selv plukke og handle frukt og grønnsakene sine.

Etter handelen er det ikke sikkert de straks går tilbake til avdelingen.

– Det hender at noen vil sitte litt lenger, drikke kaffe og hygge seg sammen med andre. Så følger vi dem opp når de ønsker det.

Blir maten som er kjøpt i kolonialen tilberedt i de ulike avdelingene på huset? – Ja, det er ti fløykjøkken på huset, og vi har også et dagsenter med 14 brukere. Middag får vi levert fra ISS. 

«Smestadhjemmet skal være et levende hus med tilbud om meningsfylte aktiviteter for de som bor her»

Ansvar og muligheter

Mange kan delta i miljøet rundt «Smestad Kolonial», men også her er det avgjørende at noen har det daglige ansvaret.

Sammen med Petra er renholder Mathivathany Nakkeeran «butikkjomfruer», smiler de. Det er de som setter varene på plass, betjener kassa, danser litt, og gjør det hyggelig rundt seg.

– Petra baker hjembakst til kaffen, og de sørger for at kolonialen alltid er i orden, mens jeg bestiller varene, forteller Marianne.

Butikken er blitt en ramme for ulike aktiviteter. – Nå starter vi opp med frokostgrupper, siden vi under korona-pandemien ikke kunne ha noen felles aktiviteter på huset. I tillegg har vi startet med erindringsgrupper, forteller Marianne.

Og Petra forklarer at da legges det fram forskjellige gamle ting, som for eksempel et gammelt ukeblad fra 1960-tallet og praten går lett – det diskuteres og alle har mange historier å fortelle. 

«Den gode dagen»

Marianne Gjestad gjør oppmerksom på det de kaller varemerket til Lovisenberg Omsorg AS: «Den gode dagen». – Vi ansatte arbeider for at den enkelte beboer skal oppleve sin gode dag ut fra egne forutsetninger og muligheter. Vi ønsker at Smestadhjemmet skal være et levende hus med tilbud om meningsfylte aktiviteter for de som bor her, sier Marianne.

På terskelen til samarbeid med Knif Innkjøp

Ved årsskiftet innleder «Smestad Kolonial» et samarbeid med Knif Innkjøp. – Men vi har allerede veldig god kontakt med Knif/Servicegrossisten. De følger opp med all informasjon vi trenger, forteller driftsleder Marianne Gjestad.

Kort om Smestadhjemmet

  • Eier: Smestadhjemmet driftes av Lovisenberg Omsorg på vegne av Sykehjemsetaten, Oslo kommune. Lovisenberg Omsorg eies av stiftelsen Diakonisse Lovisenberg.
  • Størrelse: 108 beboere, fordelt på 4 sengeposter, 14 brukere på dagsenteret
  • Antall avdelinger: 4 sengeposter, dagsenter