Når skoleåret er over, legger ikke kjøkkenlederen ved Molde folkehøgskole beina på bordet. For da begynner alt det andre. – Jeg liker at jobben er så variert, sier Ann Sølvi Risnes Hol.
Karsten Andersen måler arbeidet sitt mot FN’s bærekraftmål. «Det er en viktig del av det vi ønsker å levere», sier han.
Hvilken jobb velger den som ønsker variasjon? Håvard Strømsodd ble kokk og kjøkkensjef med personalansvar. Og innkjøpsansvarlig. Og vaktmester.
Terese Brenna Larssen vet at godt utdannede kokker er viktig. Sunn mat også, men da de droppet pølser på onsdagsmenyen, ble det bråk.
Aura Partenie er egentlig økonom og vokste opp i Romania, men her i Norge gikk karriereveien i en helt annen retning. - Det er viktig å kjenne sine gjester, sier hun.
Da kjøkkensjefen ved Mosserødhjemmet prøvde seg i en annen jobb, savnet hun kjøkkenet. – Jeg brenner for å gi beboere ordentlig mat, sier Nina Borlaug
Kjøkkensjefen på Drottningborg vil både gjenbruke matrester og løfte smaken til himmels. – Ofte er det små detaljer som skal til, sier Vidar Øvland.
Blant dem Rita Andersen lager mat til, er kjøtt mer populært enn fisk og vegetar. Sånn vil ikke hun det skal fortsette.