Det finnes får gospelkor for voksne
Gospel Explosion ble startet av Leif Ingvald Skaug i 2015 som et vanlig fysisk kor-prosjekt, men tok virkelig av med sine digitale og «live-produserte» korøvelser da koronapandemien hindret folk i å møtes fysisk for å synge.
– Vi prøver å skape liv i hjerterota og litt varme og håp i sjelen. Vi prøver å formidle en raushet både på tro og liv som jeg tror folk setter pris på, sier Skaug.
Korgründeren, som også er organist i Eidsberg, ble både glad og overrasket over at Gospel Explosion ble tildelt Sareptaprisen i år. Prisen, som er i regi av KNIF og Sparebanken Sør, ble delt ut i Kristiansand torsdag 2. september.
– Vinneren har uten tvil fått til mye de siste årene, men har spesielt stått frem i tiden etter at pandemien brøt ut våren 2020. Da landet stengte ned var vinneren blant de første som så mulighetene ved å ta i bruk de nye digitale flatene, både for unge og for eldre, skriver juryen i begrunnelsen.
– Verdien av arbeidet kan ikke måles i kroner og øre, men i alle livene som påvirkes, sa Kjell Ingolf Ropstad da han delte ut prisen.
Fyller et vakuum
Skaug mener det er mange grunner til at Gospel Explosion har slått an hos så mange.
– Det er et vakuum som vi har fått fylle, da det ikke finnes så mange gospelkor for voksne lenger. Soulchildren-bevegelsen har tatt tak i ungdommene, men det er ikke så mange tilbud for voksne i denne sjangeren, sier organisten.
Han tror også at det er en fordel at Gospel Explosion er prosjektbasert.
– Det er ikke livstidsmedlemsskap. Du kan være med noen uker og så kan du vente til neste gang. Vi har et mål om at øvelsene ikke bare skal være øvelser. Det skal oppleves både som konsert, gudstjeneste og øvelse på en gang. Det skal være livgivende og det har slått bra ut.
«Mye ut av lite»
Et annet aspekt, som både Skaug og juryen trekker fram, er at Gospel Explosion var tidlig ute med å benytte seg av digitale plattformer da pandemien slo til.
– Under pandemien starta vi noe ingen andre starta. Vi hadde øvelser på nett, har gjort mye på livestram og tatt sjansen på å nå mennesker på deres kjøkken og soverom. Det har truffet godt, sier Skaug.
Juryen er enig.
– Denne nye måten å tenke korfellesskap og sang på har vært banebrytende, fellesskapsbyggende og oppmuntrende for mange i en krevende og vanskelig tid. Gjennom sitt engasjement av frivillige over hele landet, oppfyller vinneren på alle måter Sareptaprisens idé om «å få mye ut av lite», skriver de.
Vil fortsette på nett
Selv om restriksjoner på å møtes fysisk er i ferd med å forsvinne i takt med vaksinedekningen vil ikke Skaug slutte med digitale korøvelser med det første.
– Vi tror på fysiske fellesskap. For å få den riktige korklangen, se og høre hverandre er det helt essensielt for kor å møtes fysisk. Men som et supplement, vil det digitale fortsette.
Organisten sier de har fått mange tilbakemeldinger på hvor mye det har betydd for folk som bor i grisgrendte strøk i Norge der det ikke finnes kor.
– Vi skal ikke gi oss med det første med å også ha en tilnærming på nett. Det ser ut til at det fortsatt vil være et behov over lengre tid framover.
Når kirkefremmede
Kirkemusikeren Skaug mener pandemien ikke bare har vært negativt for kirken.
– Vi ser at veldig mange som vanligvis ikke går i kirken logger seg på både på konserter, gudstjenester, korøvelser og små andaktssnutter. Her er det hundrevis, som aldri ville satt beina sine i ei kirke, som har fått et møte med en levende tro og et fellesskap som kan gi mening. Det har vært en gave. Han tror det kan bli utfordrende for kirken å løse overgangene når samfunnet etter hvert går tilbake til normale hverdager.
– Det er det ingen som har fasiten på helt ennå, men jeg har bestemt meg at vi i alle fall ikke bare kan slippe det vi har bygd opp nå. Vi møter en helt ny mengde mennesker som vi ikke når i vårt vanlige kirkeliv. Det er spennende!
Helse i sang
Skaug forteller at de har lært veldig mye de siste årene og Gospel Explosion har lagt opp til øvelser på nett fram til neste sommer uansett pandemisituasjon. – Vi har funnet tonen og inngått et samarbeid med Kirkens SOS om disse øvelsene. Man blir friskere av å synge. Det hører sammen med det Kirkens SOS gjør: Å motvirke ensomhet og bli en del av et fellesskap. Det er helse i sang!
Prosjektet med Kirkens SOS støttes blant annet økonomisk av Stiftelsen Dam. Kirkens SOS var også fjorårets vinner av Sareptaprisen.
– Det skjer noe i kroppen og sjelen vår når vi synger, både med hormoner og mentalhygiene. Det vil det være behov for så lenge vi lever, avslutter Skaug.
Tekst: Ingunn Marie Ruud, KPK