Fra Damaskus til Oslo
Ola Wilkinson flyktet fra Syria for snart tolv år siden. Hun har på den tiden klart å bygge opp en imponerende CV og har blant annet dedikert de siste ni årene til arbeid i Kirkens Bymisjon. – Da jeg først hadde flyttet hit, begynte jeg på et introduksjonskurs for å lære norsk. Gjennom Nav fikk jeg deretter et kafé- og kantinekurs, og da kunne jeg begynne å jobbe med mat med en gang – selv om jeg ikke var så flytende i norsk ennå. Man kan si at «mat reddet livet mitt».
Riverside Ungdomshus på Grønland i Oslo var Olas første møte med det norske arbeidslivet. – På ungdomssenteret lagde jeg blant annet mat til flere barnehager i Bydel Gamle Oslo.
Møtet med Kirkens Bymisjon
Kirkens Bymisjon kom inn i bildet fordi Ola var sulten etter enda mer, og det første møtet skjedde i en liten kafé som driftes og eies av Kirkens Bymisjon.
– Jeg begynte med ekstravakter på Kafé Saba på Grønland. Deretter ble det mer og mer jobb, og til slutt endte jeg opp som kaféleder.
Tveten Gård
Til daglig befinner Ola seg på Tveten gård. Her er hun i dag kjøkkenleder for et pilotprosjekt som heter «Bærekraftige fellesskap», som er et tilbud med Bydel Alna, Kirkens Bymisjon og Nav Alna.
– Vi lager i dag mat til fire barnehager, det er vår hovedoppgave. I tillegg tilbyr vi catering. På kjøkkenet har jeg fire kjøkkenassistenter. Nav Alna rekrutterer de til oss for å få arbeidserfaring, siden de fleste ikke har hatt mulighet til å jobbe før. De fleste som jeg har jobbet med har innvandrerbakgrunn, og flere av dem har dessuten store omsorgsoppgaver i hjemmet. Hos oss blir de som regel i 6-12 måneder. Noen av dem går tilbake til utdanning, andre til arbeid eller fortsetter hos oss.
Mat fra flere kulturer
– Vi lager mange tradisjonelle norske retter, fra fiskekaker og fiskegrateng til lapskaus. Vi lager også mye fra Midtøsten, marokkansk, indisk, pakistansk og etiopisk, men også en del polsk – avhengig av hvem som jobber på kjøkkenet. I og med at vi har flere kulturer samlet på ett sted, blir det mye forskjellig mat. Dessuten er all maten vi lager uten kjøtt, vi bruker kun grønnsaker og fisk.
Hvordan får dere formidlet til barnehagen hva de får? – De får en meny hver uke. Vi har også laget et «matkort», som barnehagelærerne kan bruke og lære mer om de forskjellige råvarene matretten inneholder.
God støttespiller
Siden dere lager så mye forskjellig mat, hvor får dere tak i råvarer? – Jeg finner nesten alt vi trenger hos Servicegrossistene. Vi lager mye variert på kjøkkenet, derfor er det spennende å se at de for eksempel ikke bare har vanlig potet og søtpotet, men også lilla potet – og en del ingredienser fra forskjellige land i Midtøsten.
Fokus på bærekraft
– I Midtøsten bruker vi generelt sett alt. Det blir ikke noe matsvinn. Hvis det er noe du ikke koker, kan du sylte det, lage syltetøy eller fryse det ned. Vi har også endret på porsjonsstørrelsene, da det var mye mat som ikke ble spist opp. I begynnelsen serverte vi 250 gram, og det var altfor mye mat. Nå har vi redusert det til 150 gram, og det passer mye bedre.
Tveten gård og Kirkens Bymisjon
Tveten Gård er knyttet til Servicegrossistene gjennom Kirkens Bymisjon og Knif Innkjøp.
Tekst: Servicegrossistene, bladet «Gourmet»
Servicegrossistene
Servicegrossistene er en landsdekkende fullsortimentskjede som eies av 21 frittstående grossistfirmaer.
Les mer herRelevante lenker