Hun sier mat handler om verdighet

Hun sier mat handler om verdighet

Da kjøkkensjefen ved Mosserødhjemmet prøvde seg i en annen jobb, savnet hun kjøkkenet. – Jeg brenner for å gi beboere ordentlig mat, sier Nina Borlaug

Månedens kokk: Nina Borlaug

Kjøkkensjef ved Mosserødhjemmet, Adventistkirkens alders- og sykehjem, Sandefjord

Hvorfor jobber du ved Mosserødhjemmet?

Jeg var borte fra kjøkken-verden i en del år grunnet arbeidstiden som var vanskelig å kombinere med barn og familieliv. Jeg savnet å jobbe på kjøkkenet hvor jeg kunne bruke min lange erfaring til å skape en god arbeidsplass for både meg selv og andre. Jeg ble veldig glad når den ledige stillingen på Mosserødhjemmet dukket opp og bestemte meg for å søke på kjøkkensjef stillingen som hadde regulert arbeidstid (jobb dagtid og fri røde dager og helg hvis bemanningen er på plass) og alt annet jeg så etter. 

Hva liker du best med jobben din?

Å lage mat fra bunnen av til våre pasienter hver dag. Jeg brenner for å gi våre beboere ordentlig mat og kunne produsere dette på eget kjøkken. Vi har en fantastisk leder og lederteam hos oss som gir meg stor frihet og handlingskraft, noe som er veldig motiverende og hjelper på arbeidsdagen. Det å kunne være en del av et team som samarbeider, ha et godt arbeidsmiljø med lite turnover er også veldig positivt.

Hva er ditt beste kokkeknep?

Matlaging er mye som kjemi – det handler om å balansere syre og base, litt sukker og eddik er med på å fremheve smaken og skape denne balansen. Dette er det lille ekstra som limen i kombinasjon med avokado eller timianen i ertesuppen. Sukker er gjenkjennbart i våre smaksløker helt siden vi var små og fikk morsmelk, og det har stort sett en positiv effekt i mat.

 

Kulturmelk i gjærdeig er et annet godt tips/knep – jeg fant dette tipset på Instagram og resultatet er fantastisk saftig bakst. Deigen blir ekstra saftig ved å bytte ut 1/3 melk med kulturmelk. Det er også viktig å elte deigen godt før man har i smør.

«Å benytte seg av rester er viktig»

Hvilken matrett er en sikker suksess blant beboerne?

Husmannskost er populært blant våre beboere, men det vil nok komme et generasjonsskifte etter hvert med andre ønsker og behov. Kjøttkaker er en populær søndagsmiddag. Laks har også blitt tatt veldig godt imot av våre beboere – for dem fleste er det viktig at maten er godt kokt. Vår hjemmelagde lasagne med salat til er også en populær rett. Vi har ingen store krav til vårt matbudsjett og det gir meg visse friheter i forhold til kvaliteten.

 

Å kunne lage kvalitetsgod mat til våre beboere har med verdighet og etikk å gjøre. Jeg synes alle fortjener et godt måltid – særlig når maten er et av høydepunktene i løpet av dagen. Nærheten til kjøkkenet og det å kunne lage beboerne sin mat samme dag på eget kjøkken, er viktig for å kunne holde kvaliteten på maten oppe – etikk er en viktig aspekt oppi dette.

Hva betyr ordet bærekraft i jobben din?

Å beregne riktig mengde mat i henhold til antall porsjoner og å benytte seg av rester er viktig. Dialogen med avdelings personalet rundt dette er viktig og jobbes det med. Bevisstgjøring og holdninger er også et viktig aspekt i forhold til kast.

Hvilket gode minne fra kjøkkenet vil du aldri glemme?

Beboerfesten her på Mosserødhjemmet i 2019. Vi dekket langbord til fest og hadde en veldig hyggelig dag - dog til tider noe hektisk. Lokalavisen kom på besøk og intervjuet oss oppi alt kaoset, da var det verdifullt med et godt team for å få dette til.

Unnskyld, men hvilken av kjøkken-tabbene dine er det vanskelig å glemme?

Jeg bakte en uspiselig salt banankake på et tidligere arbeidssted. Jeg hadde fremhevet hvor glad og flink jeg var til å bake banankake, så ble den helt uspiselig og måtte kastes. Jeg brukte en oppskrift som var ganget ut feil av pc – noe jeg burde oppdaget. Kaken måtte dessverre kastes.

 

Jeg husket også den gang jeg jobbet som lærling på et familiehotell og fikk i oppgave å pynte desserten med krem. Det viste seg at en annen ansatt hadde helt salt oppi sukker glasset ved en feiltagelse - noe som resulterte i at jeg lagde kremen med salt istedenfor sukker. Jeg prøvde å redde meg ut av situasjonen ved å putte O`boy oppå kremen – det morsomme oppi alt var at jeg fikk skryt for den gode maten, spesielt desserten. Det viste seg at kombinasjonen min med salt og søt O`boy skulle redde meg.

Til sist – fortell hva du er spesielt opptatt av for tiden?

Vi har en ny steamkjele og stekepanne på vei inn til oss fra Norrøna Storkjøkken, vi skal også få levert en ny kjøle til oss. Dette i kombinasjon med et godt team og et nesten døgn bemannet kjøkken (06.15 – 19.30) vil hjelpe oss med å holde kvaliteten på maten og produksjonen vår oppe slik vi ønsker det. Dette vil skje i februar og krever noe omstrukturering, men vi gleder oss stort til dette.

Bli kjent med hvordan kokkene i de forskjellige KNIF-virksomhetene har sin arbeidsdag og hva de setter pris på i et arbeid som gir mye glede.

Les mer her

Kontakt Knif Innkjøp

Jan Tore Risdal, Knif Innkjøp

Jan Tore Risdal, Knif Innkjøp

Salgssjef Storhusholdning
40 40 59 94 Epost ikon