Hun ville snu innstillingen
Foto: Privat

Hun ville snu innstillingen

Blant dem Rita Andersen lager mat til, er kjøtt mer populært enn fisk og vegetar. Sånn vil ikke hun det skal fortsette.

Månedens kokk: Rita Andersen

Kjøkkensjef på Skjelfoss Psykiatriske Senter i Indre Østfold kommune (Lukas Stiftelsen)

Hvorfor jobber du på Skjelfoss Psykiatriske Senter?

Trivsel! Nå har jeg jobbet på Skjelfoss i over 20 år og trives fortsatt like godt. Det er en aktiv arbeidsplass, en god blanding av rutine og nye utfordringer, som passer meg veldig bra.

Hva liker du best med jobben din?

Det å kunne lage og servere god og sunn mat som kanskje kan gjøre dagen i dag litt bedre for pasienter og brukere, er det jeg liker aller best.

I tillegg setter jeg stor pris på at arbeidsoppgavene er varierte. Det gir meg mulighet til å være i utvikling og stadig lære nye ting. Og selvfølgelig er jeg omgitt av gode kolleger som bidrar til mange og gode opplevelser.

«Den siste tilberedningen skal gjerne skje rett før servering»

Hva er ditt beste kokkeknep?

Dette er vel ikke akkurat et kokkeknep, men det å ta seg god tid til å smake til maten.

Den siste tilberedningen skal gjerne skje rett før servering. Da kan det gå litt unna, men det lønner seg å ta seg tid til den siste finishen.

Hvilken matrett er en sikker suksess blant pasienter og brukere?

Taco er alltid en sikker vinner, men vi ser også at den typiske husmannskosten, som for eksempel kjøttkaker, også er populært. Jeg vil si at kjøttretter er mer populært enn fisk og vegetar, selv om vi prøver å snu på den innstillingen.

Hva betyr ordet bærekraft i jobben din?

Det å ta vare på ressursene vi har, utnytte råvarene for mest mulig næring og minst mulig svinn. Det handler også om kvalitet og sesong.

Og når det gjelder miljø: hvilke produkter bruker vi og hvor kommer det fra?

Til sist: Redusere bruk av plastemballasje.

Hvilket gode minne fra kjøkkenet vil du aldri glemme?

Heldigvis har jeg mange gode hverdagsminner. Det er en takknemlig jobb og det er hyggelig når man ser at folk koser seg med maten.

«Hvilke produkter bruker vi og hvor kommer det fra?»

Unnskyld, men hvilken av kjøkken-tabbene dine er det vanskelig å glemme?

Hm… ja det har jo blitt noen av de også. For ikke så altfor lenge siden, klarte jeg å miste en form med mat utover gulvet kun fem minutter før servering. Da var det bare å kaste seg rundt, å se hva som var tilgjengelig og gjøre det beste ut av situasjon. Mat ble det, selv om noen måtte vente litt og sammensetningen ble litt utradisjonell.

Til sist – fortell hva du er spesielt opptatt av for tiden?

Matsvinn. På hovedkjøkkenet har vi den siste tiden drevet med kartlegging av matavfall. Det å bli mer bevist på hva vi kaster og hvordan vi kan få maks utnyttelse av råvarene er absolutt nyttig.