Forskrift om likestilling for tros- og livssynssamfunn
Tros- og livssynssamfunn som skal levere årsberetning og årsregnskap må rapportere på likestilling og diskriminering. I Lov om tros- og livssynssamfunn (trossamfunnsloven) §7 står det at (årsrapporten) skal i tillegg redegjøre for tilstand og tiltak når det gjelder kjønnslikestilling i virksomheten i samsvar med likestillings- og diskrimineringsloven § 26 a, og for eventuell forskjellsbehandling når det gjelder tilgang til aktiviteter, styrende organer, verv og stillinger.
For at dette arbeidet ikke skal bli overveldende, kan det være en god start å se på diskrimineringsgrunnlagene. Hvordan gjør dere det innen de enkelte områdene?
- Kjønn
- Graviditet og permisjon ved fødsel eller adopsjon
- Omsorgsoppgaver
- Etnisitet
- Religion og livssyn
- Funksjonsnedsettelse
- Seksuell orientering
- Kjønnsidentitet
- Kjønnsuttrykk
- Alder
Videre sier paragrafen at tilsynsmyndigheten kan i tillegg kreve rapportering om særskilte forhold. Det betyr at du kan få spørsmål om å svare mer utfyllende. Dersom dere for eksempel har noen begrensninger eller forskjellbehandling knyttet til trossamfunnets læregrunnlag, kan det være et av punkt som dere kan bli bedt om å utdype. Det kan være kursopplegg hvor kun mannlige medlemmer kan delta, nærfellesskapsgrupper som ikke åpner opp for homofilt samboende eller praktiserende.
Likestilling også i Regnskapsloven
Dersom du skal sende årsregnskapet til Brønnøysundregisteret, har også Lov om årsregnskap m.v. (regnskapsloven) paragrafer som omhandler likestilling og mangfold. Disse kan også være til hjelp når man skriver årsberetning.
I § 3-3b. Redegjørelse om foretaksstyring* står det en beskrivelse av foretakets retningslinjer for likestilling og mangfold med hensyn til for eksempel alder, kjønn og utdannings- og yrkesbakgrunn for sammensetning av styre, ledelses- og kontrollorganer og deres eventuelle underutvalg. Mål for retningslinjene, hvordan de har blitt gjennomført og virkningen av dem i rapporteringsperioden skal opplyses. Hvis foretaket ikke har slike retningslinjer, skal dette begrunnes.
*Foretaksstyring er en styrings- og kontrollprosess, som inkluderer eierstyring, selskapsledelse, risikostyring, internkontroll, særlig oppfølging av regnskapsrapporteringen og revisor.
Her kan man bruke samme fremgangsmåte som nevnt tidligere fra trossamfunnsloven.
Gjør det personlig!
Et siste tips er å gjør årsberetningen mer personlig. Har du en organisasjon som vokser - både økonomisk og menneskelig? Fortell om det. Skriv om formålet deres og i hvilken grad dere oppfyller det. Dersom målet er å samle inn penger til gatebarn på Filippinene, hvor mange barn har dere hjulpet med mat og husly i år? Hvor mange møter fast på bønnemøter og gudstjenester? Har dere fått flere faste givere? Er dere en internatskole som for første gang har fått elever fra alle landets fylker?
Fortell om dette, og vis gjerne med kakediagrammer eller grafer som du finner i verktøy som Microsoft Excel og PowerPoint. På den måten blir det enklere å lese, og kanskje inspirerer du noen til å engasjere seg enda mer i neste års aktiviteter?
Lykke til med det viktige arbeidet dere gjør.