Hvordan forberede seg til skatte-innberetningen
Foto: Istock

Hvordan forberede seg til skatte-innberetningen

For at givere skal få skattefradrag for gaver, er det viktig at organisasjoner innrapporterer innen fristen.

Skattefradrag

For at gaver til frivillige organisasjoner og menigheter skal gi fradrag for giveren, må mottaker av gaven være godkjent for skattefradrag av skattemyndighetene. Organisasjoner som mottar gaver kan søke om forhåndsgodkjenning. For at giver skal få skattefradrag må organisasjonen rapportere inn gaver de har fått. Det er skattekontoret som tar stilling til om organisasjonen tilfredsstiller vilkårene for å motta gave med fradragsrett for giveren. Kommer skattekontoret til at vilkårene er oppfylt, vil organisasjonen bli ført opp på listen over godkjente organisasjoner på skatteetaten.no.

Hvordan være klar til januar?

For at giverne skal få skattefradrag for gavene de gir må organisasjonene innrapportere til Skatteetaten innen 20. januar. Dette betyr at gavene i Cornerstone må avstemmes mot regnskapet i god tid før dette, for å være sikker på at alt er registrert. Mange får gaver direkte på bankkontoer om ikke er integrert i Cornerstone eller på Vipps-nummer. Om dette er noe dere ønsker at giverne skal få skattefradrag for bør det registreres før årsskiftet, eller tidlig inn i det nye året.

 

Mange givere har gitt gaver uten å registrere personnummer, dette er et krav for å få skattefradrag på gaven. Om man benytter f.eks. Vipps på nett hvor man henter brukerinfo fra Vipps vil personnummer automatisk registreres i Cornerstone, men om man mangler mange kan det være en fin gest ovenfor giveren å gi dem tilbud om å registrere dette for å gi dem skattefradrag. Mange velger å kontakte dem på SMS eller e-post, og den enkleste måten er å sende en forespørsel om å gi en liten gave før årsskiftet hvor de fyller inn personnummer i giverskjemaet.

Er din organisasjon en underenhet eller del av et kirkesamfunn?

Om du skal rapportere via en annen organisasjon som du er en del av er det stor sannsynlighet for at det er en intern frist for rapportering til organisasjonen. Sjekk dette med kontaktperson i din organisasjon, da arbeidet sannsynligvis bør starte tidlig.

Årsoppgaven

Etter endt skatteinnberetning skal det sendes ut årsoppgave til alle givere som har mottatt skattefradrag. Cornerstone har en egen funksjon for dette hvor vi legger inn mal, og personlig informasjon og informasjon om gaver.

Knif Regnskap kan bistå

Ønsker du bistand med arbeid, avstemming eller årsoppgaven knyttet til skatteinnberetningen? Ta gjerne kontakt med oss.

Skattefradrag på Vippsgaver

Nå kan du som tilbyr skattefradrag på gaver samle informasjon om giverne i Vipps. De som gir en pengegave, registrerer skattefradrag med ett tastetrykk rett i Vipps.

Les mer

Medlems og giverhåndtering i Cornerstone

Med Cornerstone får du et skybasert CRM-system som gir deg mulighet til å øke inntektene gjennom givertjeneste og medlemsfakturering. Det er enkelt, og du har full kontroll over medlemmer og givere.

Les mer

Jeg ønsker å bli kontaktet

Vil du vite mer om våre løsninger rundt medlem og giver, og avklare hvorvidt vi kan bistå? Send inn skjemaet for en uforpliktende prat og vi kontakter deg!

Ja takk, jeg vil gjerne motta: